Skip links

Отборите, които се състезават за първите 3 места в Академия за иновации 2023

Кои са 10-те отбора, допуснати до финал в Академия за иновации 2023?

За да бъдат допуснати до финал отборите трябва да отговарят на условията на конкурса и 1.) да са български студенти (или по изключение ученици в горен курс) без прекъснати студентски права, 2.) да са регистрирани до 31.05.2023 г. в отбор от минимум двама и максимум пет члена на екип, 3.) да са допуснати до финал от основния ментор, с който са работили след регистрацията си в конкурса.

1.) Отбор 1. Те са трима студенти от два различни университета. Светлана Чипилска и Илия Хайтов, учат „Предприемачество и иновации в информационните технологии“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а Васил Кичев учи за бакалавър по „Комуникация, мултимедия и информационни технологии“ в Ханзе, Технологичен университет в Холандия. Екипът на „Виртуални разходки“ разработва продукт, който представлява 3D сцена, в която потребителите могат да се разхождат с помощта на устройство за виртуална реалност (VR headset) и да се потапят по интерактивен начин в дигиталното пространство. Разбира се, достъпът е чрез дигитален билет, а екипът вече е разработил и пилотен проект за възрожденска къща „Клианти“ в Стария град на Пловдив.

2.) Отбор 2 в Академия за иновации 2023 е дамски. Зорница Найденова, УАСГ и Илияна Банкова, завършила УНСС, с проекта им “EcoHunt”. Мобилното приложение е посветено на почистването на околната среда и подобряване на човешките навици. ”Вдъхновени от природата и с желание да я запазим чиста, искаме да ангажираме всички в тази обща мисия. Това ще стане чрез геймифицирано мобилно приложение на принципа „търсене на съкровища“, като всеки ден се дава мисия, която през деня трябва да се изпълни. Така почистваме всеки ден с малки стъпки, създава се навик и отговорност към природата и се цели предотвратяване на големите замърсявания и замърсяването на почви, вода и храна. Целим решаване на глобален проблем с малки стъпки. Използва се методологията и полезните модели на геймификацията, целим да се финансира, чрез кампании в приложението и продуктово позициониране. Имаме разработени функционалности и дизайн”, добавя лидерът на проекта Зорница, студент в специалност “Геодезия”, УАСГ.

3.) Отбор 3 “Правилно” със студентите Салвадор-Асен Бачков, УНСС, специалност “Икономика с преподаване на английски език”, Богоявлена Атанасова, УНСС, специалност “Финанси и счетоводство с преподаване на английски език”, Ерик Вълчев и Йоана Еринска,  кандидатстват с идеята си за “Текстов редактор“, който поправя правописни, граматични и пунктуационни грешки. Предлага синоними, подобрява словореда и изразяването на пишещия. Използва практически и теоретични познания за текстовете и анализира, и интерпретира различни видове текстове, оценявайки колко отговарят на изискванията, зададени от клиента. Също така оптимизация на самия процес на писане и отделни версии за юристи, журналисти, студенти и потенциално за учители и ученици. Като им предлага унифицирана среда за разработка на документи и текст. Също така, нишови оптимизации при проучване и работа с документи.

4.) Отбор 4 AVERA, който разработва проект за ползване на изкуствен интелект и задаване на пронтове от специалисти психолози с цел психологическа помощ и подкрепа за крайни потребители. Отборът представят Ивайло Димитров, студент в Университет Бон, специалност „Икономика и данни“ и Георги Попов, студент в специалност „Софтуерно инженерство“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

5.) Отбор 5 “Strip It” със студентите от Американски университет в България, Симона Гюзлева, „Бизнес администрация и икономика“, Сабел Башева, „Бизнес Администрация и икономика“, Реги Калмори, „Компютърни науки“ и „Бизнес администрация“, Никита Богати, „Компютърни науки“ и „Информационни системи“. Решението, което предлагат, се опитва да установи нов подход към вагиналното здраве на жените – да създаде лесен и бърз начин за откриване на вагинални инфекции в по-интимна среда. Продуктът, който предлагат, е комплект за домашен тест, съчетан с мобилно приложение. Тестовият комплект ще представлява ph лента и ще измерва разликата във вътрешната ph среда. Що се отнася до приложението, след като вземете проба с тестовия комплект, ще можете да я сканирате с приложението и директно да прегледате резултатите си сами. Ще можете да запазвате и проследявате историческите си данни. Също така, чрез мобилното приложение жените ще могат да научат повече по темата, а също и да се свържат със специалисти за допълнителна консултация и преглед.

6.) Отбор 6 “Кариерко”, ще представят Ева Панкова, Нов български университет, специалност “Връзки с обществеността/Кино и телевизия” и Тони Кондева от Нов български университет специалност “Журналистика и театър”. Идеята им е проект за кариерно ориентиране и те се наричат кариерни помощници. Миналата година започват с канал в YouTube, насочен към колегите им, кандидатстуденти и преподаватели конкретно в Нов български университет. Създават поредица от интервюта с преподаватели и администратори в университета с цел популяризиране на техния кариерен избор и специфичните знания и умения придобити преди и по време на упражняване на конкретната професия. Така дават “лица” на кариерите и предизвикват сериозен интерес у младите хора към професии, които не са познавали преди.

7.) Отбор 7 “Twisted Technology” със студенти от Технически университет София Кристиян Григоров, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” и Димитър Павлов, специалност “Стопанско управление” създава мобилна и уеб платформа, където всеки потребител може да намери и да се свърже с най-подходящия за него сервиз за техника. Платформата предоставя множество удобства за потребителя, като същевременно създава сигурност и доверие в отношенията клиент-сервиз. Сервизите, използващи платформата ще получат достъп до CRM софтуер, който да оптимизира работните им процеси и увеличи качеството на техните услуги.

8.) За втора поредна година в Академия за иновации участва ученическият отбор Makalu, с учениците-отличници на математическата гимназия в Пловдив “Акад. Кирил Попов” – Александър Палийски, Георги Колев и Мартин Щелянов, който се класира на трето място в конкурса през 2022 г.
Идеята им:
През последните 5 години областта на изкуствения интелект е претърпяла редица научни пробиви. Чрез употребата на няколко модела за дълбоко обучение, те са създали платформа, която да оптимизира времетраенето на светлините на светофарите. Техният анализ успява да разпознае краткосрочни и дългосрочни промени в начина, по който хората се движат. За разлика от т.н. “смарт светофари”, техните оптимизации обхващат рамките на цял град и успяват да създадат много по-точни подобрения, които разпознават “компромисите” между натоварени кръстовища. Вместо да използват камери, за да разпознаят задръстванията, стъпват на раменете на компании като Google, Apple и Waze, които са елиминирали нуждата от добавянето на ненужна инфраструктура. Чрез техните данни тяхната платформа може да мащабира в рамките на дни, вместо на месеци. В момента водят кореспонденция с Waymo и Cruise относно проекта и неговата реализация.

9.) Отборе Black Window с участници Доротея Николаева, Симона Райкова, Цветан Митев, студенти в специалностАрхитектура  и Калина Митева, студентка в специалностМеждународен бизнес с английски езиквъв ВСУЧерноризец Храбъркандидатстват с идеята си за екологични панели “Green Air”. Екологичо чистите панели се изработват от различни видове рециклируеми материали и тяхното приложение в архитектурата е безкрайно. Съществуват иинтензивно дищащизелени такива, с мъх и мицел, способни да абсорбират до 24 тона въглероден диоксид годишно (всеки с размера на обикновен билборд).

10.) Отбор Ecoware ще представи идеята за софтуер за дигитализация на умните кофи за рециклиране и за достигане до повече хора и насърчаване хората да рециклират. Лидер на проекта е Иван Крушкинстудент в специалностКомпютърно и софтуерно инженерствона Технически университетСофия. Освен него в отбора участват ученици от СМГ „Паисий Хилендарски“, София и ТУЕС. Ето го и пълният състав на отбора:

 • Иван Крушин – Технически университет – София 
 • Деян Михайлов – СМГ „Паисий Хилендарски“
 • Константин Дичев – СМГ „Паисий Хилендарски“
 • Иван Постолов – ТУЕС 
 • Калоян Петков – СМГ „Паисий Хилендарски“ 

С допълнителни участници:

 • Боримир Георгиев – СМГ „Паисий Хилендарски“ 
 • Георги Пашалиев – СМГ „Паисий Хилендарски“ 
 • Браян Иванов – ТУЕС
 • Никола Петков – ТУЕС 

Отпаднали и отказали се отбори:

 • Отбор Science Game Lab – отказано участие 

Представя Михаела Димитрова със своя екип, студент в специалностИнженерствов ENSEA (École Nationale Supérieure de l’Électronique). Идеята представлява oбразователна платформа, помагаща на учениците да усвоят ефективно и приятно учебния материал чрез игри. Science Game Lab  превеждазнанието на интерактивен, ангажиращ и забавен език, близък до интересите на учениците, и ги мотивира да се развиват.

Играем за отличен и разцъкваме уроците!”, добавя отбор Science Game Lab.

 • Отбор „No name“ – отказано участие

Румяна Иванова (Висше училище по телекомуникации и пощи).

 • Отбор „Vision X“ – регистрация на 2.06.2023 г., анулирано участие

Александър Карагьозов, специалност „Музикален мениджмънт“ в Нов български университет и Стефани Гяурова, специалност „Психология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ с идея за създаване на иновативен убесайт за събития в България.

 • Отбор „STEАM“ – отпаднали

Икономически университет – Варна.

 • Отбор “Prometheus” – отпаднали

Със студентките Зорница Попова и Елеонора Найденова в специалност “Подземно строителство” на МГУ “Св. Иван Рилски” кандидатстват с идеята си за намаляване на употребата на найлонови пликове. По-точно, тези малки найлонови торбички, които всички използваме при закупуването на плодове и зеленчуци, и рядко в магазините има хартиени, които пък се късат лесно. Запазваме формата и идеята на продукта, като предлагаме нещо ново – изменение в самия плик. Без вложки, добавки и оскъпяване. Звучи интересно, нали?

 • Отбор „So Good“ – отпаднали

ПУ „Паисйи Хилендарски“

 • Отбор „Dream Team“ – отпаднали

ТУ-Габрово

 • Отбор „WASTE“ – отпаднали

Нов Български университет

 • Невалидни и/или дублирани регистрации – 32

За допълнитена информация:  office@innovationstarter.bg

+