Skip links

ОТБОРИ ФИНАЛИСТИ, ПРОГРАМА ЗА СЪБИТИЕТО, КРИТЕРИИ НА ЖУРИТО И ПОМОЩНИ МАТЕРИАЛИ #IA21

10 СА ФИНАЛИСТИТЕ В АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2021: BULGARIA INNOVATION HACKATHON

Предстои да видим развръзката от тазгодишната Академия за иновации 2021: Bulgaria Innovation Hackathon на 4 и 5 юни в Литературен клуб „Перото“ на НДК. Кой ще грабне 1.) финансовата награда, 2.) пътуване до европейските институции в Брюксел, 3.) участие в акселераторската ни програма кохорта 4/2021, 4.) участие в бюлетина на Фондация „Америка за България“, 5.) обучение по дигитален маркетинг от Столична общинска агенция за приватизации и инвестиции, 6.) предметни и културни награди? Ще разберем скоро!

10 ЕКИПА ОТИВАТ НА ФИНАЛ:

 1. Проект Drops of Life със студентите Кристина Герчева, от Технически университет – София, специалност “Информатика и софтуерни науки” и Иван Янков, от университета University of Strathclyde, Glasgow, специалност „Химия и създаване на нови лекарства“ с идея за Приложение/Платформа за национална кръвна банка и набиране на безвъзмездни дарители на кръв.
 2. Проект Nerdy and we know it със студентите Ангел Янков, “Приложна математика” в СУ “Св. Климент Охридски” и Димана Близнашка, специалност “Екохимия” в СУ “Св. Климент Охридски” с идеята “The page turners” – създаване на изделия от стари книги.
 3. Проект Vendy+ на дамския отбор от Американския университет в България: Албина Томова, София Шикоранска и Кристина Узунова, с идея за вендинг машина за санитарни материали, която разбива стигмата по въпроса и улеснява и създава приятно преживяване за потребителите.
 4. Проект Wind of Change с идеята CareerHub на също дамския отбор – Цветомира Гяурова, СУ „Св. Климент Охридски“, Стопански факултет и Мартина Георгиева, Нов български университет, Маркетинг и реклама, които вече са били подгласници в Академия за иновации 2019 г. с успешно реализирания си вече проект за споделено коуъркинг пространство в студентски град – StudyHub.
 5. Проект Bum Bam на студентите от СУ „Св. Климент Охридски Симеон Калчев, Икономика и финанси с френски език, Илия Дечков, Икономика и финанси с английски език, 2710 Мили Иванова, Стопанско Управление с немски език с идея за онлайн платформа, която надгражда индустрията на коуъркинг пространствата. Тя дава шанс на всеки собственик на открито пространство или заден двор да го отдаде под наем на свободомислещи дигитални номади, които да работят от двора все едно са хоумофис, но не от вкъщи!
 6. Проект на Адриана Браничева и Ирена Полименова, СУ „Св. Климент Охридски и УНСС“ с идея за споделено кафене за приятели и работа.
 7. Проект Milko Soft на студенти от Технически университет – София: Кирил Матев, Яна Братоева, Александър Милисов и Виктор Кадийски.
 8. Проект OS Education на студентите от Медицински университет Пловдив, СУ Св. „Климент Охридкси“ и Технически университет София – Делян Стоянов, Йоанна Стефанова, Николай Методиев, Борил Обрешков и Мартин Пасев.
 9. Проект Femme Premium на студентите Роберта Тихомирова и Милица Стоянова от Американски университет в България и Югозападен университет „Св. Иван Рилски“
 10. Проект 67 на Даниела Хвърчилкова и Габриела Куманова от Фонтис и ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, свързан с информираността ни за околната среда.

КРИТЕРИИТЕ НА ЖУРИТО ЗА 2021 Г. СА:

(Съставът на журито може да видите ТУК)

 • Дефиниран проблем и адекватност. Проектът да адресира значим и приоритетен проблем по адекватен и разбираем начин; Тежест на критерия 20%.
 • Целева аудитория и размер на потенциалния пазар. Проектът да има ясен адресат (в смисъл на целева аудитория, клиенти, партньори) и яснота относно размера на пазара, за който предлага решение. Тежест на критерия 10%.
 • Продажби, канали на продажба. Валидация. С кого се конкурирам за парите на клиента? Тежест на критерия 20%.
 • Иновативност, оригиналност. Проектът да предлага изцяло ново или усъвършенствано решение на проблем. Дефинирани конкурентни предимства. Тежест на критерия 20%.
 • Бизнес план, проследямост и цели. Проектът да си поставя реализируеми цели в конкретни срокове. Да има ясно дефиниран план за изпълнение в рамките на наградата от 10 000 лв., предоставена за първоначална разработка на идеята. Тежест на критерия 20%.
 • Меки умения. Екип, личностни качества, презентационни умения, лидерство. Тежест на критерия 10%.

ПРОГРАМА ЗА СЪБИТИЕТО

ПОМОЩНИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА СТУДЕНТИТЕ, МОЖЕТЕ ДА СВАЛИТЕ ОТ ТОЗИ ЛИНК: INNOVATION ACADEMY BROCHURE

Помощните материали са разработени по идея на членовете на журито и конкретно на Веско Колев от Progress, а са създадени и развити от Венеция Нецова-Ангова, от екипа на Иновейшън Стартър. Основната им идея е да подскажат подходите към дефиниране на проблем, валидация на идеята и пазарно търсене и съответсвие на продукта или услугата, за да бъдат студентите по-убедителни в представянето си.

ЛЕКЦИИ

Тази година, като лектори в Ден 1 в Академия за иновации 2021 ще участват изявени млади български лидери и предприемачи, които ще споделят своя опит и силните си страни в изграждането на стартъп идеи и компании у нас. Сред тях са: Самуил Бенатов, Ирина Обущарова, Жасмина Гевезиева и др.

Следете всичко по интересно и наживо в страницата на събитието във Facebook ТУК

Събитието се рализира с подкрепата на Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия в България, Фондация Америка за БългарияСтолична общинска агенция за приватизации и инвестицииСофийска вода, част от ВеолияАурубис България. Домакин е Литературен клуб „Перото“ към НДК.

+