Skip links

Победител в Академия за иновации 2023 е отбор Ecohunt

Победителите

1.) На първо място в Академия за иновации 2023 се класира отборът на Ecohunt, със студентите Зорница Найденова, Университет за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Илияна Банкова, Университет за национално и световно стопанство (УНСС).

 “EcoHunt” е мобилно приложение, посветено на почистването на околната среда и подобряване на човешките навици. ”Вдъхновени от природата и с желание да я запазим чиста, искаме да ангажираме всички в тази обща мисия. Това ще стане чрез геймифицирано мобилно приложение на принципа „търсене на съкровища“, като всеки ден се дава мисия, която през деня трябва да се изпълни. Така почистваме всеки ден с малки стъпки, създава се навик и отговорност към природата и се цели предотвратяване на големите замърсявания и замърсяването на почви, вода и храна. Целим решаване на глобален проблем с малки стъпки. Използва се методологията и полезните модели на геймификацията, целим да се финансира, чрез кампании в приложението и продуктово позициониране. Имаме разработени функционалности и дизайн”, добавя лидерът на проекта Зорница, студент в специалност “Геодезия”, УАСГ.

Техни ментори бяха Магдалена Малеева от „Горичка“ и Костадин Андонов от WWF. Отборът събра впечатляващите 422 т. Te печелят финансова награда, пътуване до Европейските институции в Брюксел и участие в акселераторската програма на Innovation Starter.

Финансовата награда за първо място се предоставя от Европейска инвестиционна банка, УниКредит Булбанк и частни дарители.

2.) На второ място остана отбор  “Twisted Technology” със студенти от Технически университет –  София, Кристиян Григоров, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” и Димитър Павлов, специалност “Стопанско управление”, които са създали мобилна и уеб платформа, където всеки потребител може да намери и да се свърже с най-подходящия за него сервиз за техника. Платформата предоставя множество удобства за потребителя, като същевременно създава сигурност и доверие в отношенията клиент-сервиз. Сервизите, използващи платформата ще получат достъп до CRM софтуер, който да оптимизира работните им процеси и увеличи качеството на техните услуги. Техният екип събра 398 т. и освен финансова премия и посещение на Европейските институции в Брюксел, те печелят и участие в акселераторската програма на Българска фондова борса Beam lab.

Финансовата премия за второ място се предоставя от Българска фондова борса.

3.) На трето място са студентите от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, отбор Black Window, с участници Доротея Николаева и Цветан Митев, студенти в специалност “Архитектура” и Калина Митева, студентка в специалност “Международен бизнес с английски език”във ВСУ “Черноризец Храбър”, които кандидатстваха с идеята си за екологични панели “Green Air”, изработени от мъх и мицел. Отборът събра 379 т.

Те печелят финансова премия и пътуване до Европейските институции в Брюксел, предметни и поощрителни награди.

Финансовата премия за трето място се предоставя от София Тех Парк.

Журито, както всяка година, беше търпеливо, строго и справедливо. През 2023 г. на финала в състав: Ангелина Бонева (МРРБ), Бойко Благоев (ЕК), Веско Колев (icanpreneur), Даниел Джолев (UniCredit Bulbank), Десислава Бошнакова (НБУ), Еленита Великова (УНСС), Елеонора Танкова (ВСУ), Елица Моллов (София Тех Парк), Емануела Манолова (Аурубис), Ираван Хира (FT), Любомир Филипов (Veolia), Милена Михайлова (БФБ), Момчил Карпузанов (АУБ), Радостин Вазов (ВУЗФ), Радослав Николов (Сап Лабс), Росен Иванов (МГУ), Христо Стоянов (ЕИФ), Цветан Давидков (СУ).
 

Класация на всички 10 отбора, явили се на финал:

  1. Еcohunt – 422 т.
  2. Twisted Technology – 398 т.
  3. Black Window – 379 т.
  4. Правилно – 342 т.
  5. Strip It – 327 т.
  6. Кариерко – 321 т.
  7. Makalu – 315 т., и Ecoware – 315 т.
  8. Виртуални разходки – 313 т.
  9. Аvera – 300 т.

За допълнитена информация:  office@innovationstarter.bg

Ключови партньори на Академия за иновации са Представителството на Европейската комисия в БългарияЕвропейска инвестиционна банкаБългарска фондова борсаUniCredit Bulbank и др. 

Проектът се организира в партньорство с 15 български университета, с финансовата подкрепа на Аурубис България, Софийска вода, част от Веолия, Лукойл България и с продуктовата подкрепа на Кока-Кола България и Нестле България.

+