Skip links

Рекорден награден фонд в Академия за иновации 2023

Хакатонът ни (конкурс с елементи на програмиране)  е насочен към студенти и техните първи предприемачески идеи. Най-добрият проект през 2023 г. ще бъде определен от 20 представители на академично и бизнес жури и ще получи финансиране за реализацията на идеята си. Общият награден фонд, който ще бъде разпределен през тази година е в размер на 40 хил. лева, като партньори ни предоставят и допълнителни предметни и образователни награди.

Предстои десетото юбилейно издание на най-голямото публично-частно образователно партньорство в България между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори  Академия за иновации 2023, организирано от  Innovation Starter.

От началото на март уебсайтът на конкурса е отворен за регистрация на отбори. Могат да участват всички български студенти, с непрекъснати права за обучение, от наши и чужди университети. 

След предварителна оценка от менторите най-добрите проекти на начинаещите предприемачи ще бъдат допуснати до финала на конкурса на 2 и 3 юни в София Тех Парк, сгр. Инкубатор, зала The Venue. Те ще презентират идеите си пред прeстижно жури, състоящо се от 10 експерти от академичните среди и 10 водещи представители на бизнеса у нас. Сред тях са изявени български учени, преподаватели, предприемачи и изпълнителни директори на компании.

Всички отбори финалисти ще получат не само полезен опит и незабравими преживявания, но и възможност да създадат контакти с утвърдени експерти и успешни бизнес лидери. Голямата награда за отбора победител, определен от журито, включва финансиране на представената от тях идея, осигурено от Европейска инвестиционна банка. Българска фондова борса предоставя поощрителна финансова награда за второ място, a участниците в първите три отбора получават и най-желаната награда – посещение на Европейските институции в Брюкел, осигурено от Представителството на Европейската комисия в България.

Юбилейното издание на Академия за иновации е с мото Аз.Ние. За да си припомним колко е важно да се създаде експериментална среда за израстване на младите български таланти, така че техните идеи да се радват на широка подкрепа и приемане от българското общество. Темата за солидарността и подкрепата на следващите поколения за по-успешен старт е въплътена в краткия стих Me.We. на световния американски шампион по бокс Мохамед Али, който е изявен пацифист и застъпник на идеята, че всички ние трябва да живеем в епоха, в която осмисляме себе си като част от подкрепата, която даваме на обществото.

В първите девет издания на Академия за иновации са се включили и са обучени над 4680 участници, организирани в 737 екипа! Предприемачески идеи са се превърнали в търговски дружества. Сред тях са: leARn, Vodoraslo, Vendy+, CheatBurger, HealthIt, EduBots, Your Sofia, CityIT, Adventure Squad, ParkNShare, StudyHub, Space Division, HubGround, OSimplants, WomanIcer, „Цвете в епруветка“ и др. 

Четири пъти през годините наградата е печелена от Американски университет в България (АУБ), два пъти от СУ “Св. Климент Охридски” (СУ), един път от Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), един път от Технически университет – София (ТУ-София) и в последната 2022 г. заслужено отиде при отбор ученици от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж, за които журито направи изключение.

Ключови партньори на Академия за иновации са Представителството на Европейската комисия в БългарияЕвропейска инвестиционна банка, Българска фондова борса и др. 

Проектът се организира в партньорство с 15 български университета, с финансовата подкрепа и участие в бизнес журито на Аурубис България, Софийска вода, част от Веолия, Лукойл България и с продуктовата подкрепа на Кока-Кола България и Нестле България.  

+