Skip links

СУПЕР, ПО-СУПЕР, СОФИЯ – СТОЛИЦА НА БЪДЕЩЕТО

Live with Maya Tsaneva:

Обичам да работя за Академията за иновации! Преди една година, на същия форум разбрах, че не съм сама, когато мисля и работя за това града, в който живея, да е СУПЕР! Тази година, по същото време, СТОлицата не е просто добре устроен европейски град, а потенциалът й да стане наистина умен град се забелязва отдалече.

Дали това е илюзия или реална възможност? Очаквам да намеря отговор на тазгодишната Академия за иновации 2017, където „капка по капка“, както каза Джим Уркухарт, директор на Англо-американското училище в София, се трупат идеи как София да стане от СТОлица – град на бъдещето.

Днес и утре над 100 отбора със студенти от Нов български университет (НБУ), СУ „Св. Климент Охридски“ (СУ), Технически университет София (ТУ София), Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Американски университет Благоевград (АУБГ), Софтуерен университет (СофтУни) и др. университети в страната мечтаят и правят София умна. Подкрепят ги 15 ментори от реалния и дигиталния бизнес, ИТ сферата, бизнес експерти, предприемачи, които знаят като мечтите се превръщат в реалност или разбиват в реалния свят. Защото , както каза Илиян Димитров от отбор Елмо, който спечели Академия за иновации 2016: „Внимавайте, защото можете да спечелите! Тук вирее особен ентусиазъм, който не бива да умира!“. 

Ентусиазмът очевидно не умира, а е заразителен, дори и за журито, менторите и лекторите. Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, припомни, че Европейският съюз подкрепя хората с иновативни идеи по толкова различни начини, че промяната на града е неизбежна. Да не забравяме, че победителите в конкурса ще пътуват до институциите на ЕС в Брюксел за вдъхновение. 

Силвия Христова от Столичен общински съвет засили стимула за новаторство: „Най-големият капитал на София е човешкият! Иновациите са в основата на всяка индустриална революция“.

Но преди да правим революция, нека хакнем миналото, призова Николай Бойков от All Channels Communication и показа ярки примери как спорни паметници от близкото минало могат да вдъхновят положителна трансформация. Надежда Добрева, бизнес треньор, уточни: „Зад нуждите на обществото стоят неговите ценности. Да хакнем ценностите!“.

Надежда Трифонова от NRG Creative Boutique показа как това може да стане – възприятието се променя, когато се смени гледната точка. Милин Джалалиев от Publicis One предложи на студентите дневната си доза 100 милилитра детска креативност, за да успеят да формулират просто и ясно проблемите и предизвикателствата, които борят, както ги посъветва и Христо Христов от Netinfo.

Два часа по-късно в d.House въпросите и предизвикателствата са повече от отговорите. Слънчева София приканва към разходки, а студентите работят усилено  да я направят още по-привлекателна като град на бъдещето.

Какво предлага София на младите семейства и туристи?

Къде се забавляваме в София? Weekend malling – наистина ли?!

Опознай София, за да я харесаш? Как?

Градско градинарство – мисия (не)възможна?

Зелен град ли е София?

Пътувай умно!

Менторите обикалят отборите и влизат от идея в идея, задават неочаквани въпроси, насочват и отклоняват. Както на тях, така и на студентите им предстои 24-часов мисловен и работен маратон, който  ще завърши с модел за качествена промяна на СТОлицата в умен град. Нощта ще е дълга, но заредена с напитки от Nescafe, вкусни здравословни Рообарчета и минерална вода от Девин. Решението чия идея е най-иновативна ще е в ръцете на журито, което вече размишлява дали е късмет или проклятие да оценяваш идеите, които ще направят София СУПЕРград.

Очаквайте отговорите утре, в 14 часа, в зала “Перото“ на НДК.  В 16 часа победителите ще спечелят 10 000 лева от Mastercard, пътуване до Брюксел, предоставено от Представителството на ЕК в България, и много вкусни ръчно правени шоколадови бонбони от DeliFidelli.bg. Сладък триумф за умна победа!

Наживо, за Иновейшън Стартър от НДК, на 30 и 31 май: Мая Цанева.

Снимки: Томислав Савов. 

Очаквайте да качим и всички презентации на лекторите от Академия за иновации 2017 скоро.

Снимки от събитието можете да видите ТУК

+