Skip links

Два отбора победители в Академия за иновации 2024 – Education+ и MetaLabs Engineering

Голямата новина от Академия за иновации 2024 е, че дамското предприемачество е във възход!


ПОБЕДИТЕЛИТЕ

1.) На първо място в Академия за иновации 2024 се класираха два отбора с равен брой точки 473.

Това са: 

Образователният стартъп Education+ – със студентките по Финанси и Бизнес администрация от Американския университет в Благоевград, Наталия Василева и Мария Николова. Те създават платформа за младежки възможности, която атакува проблема за студентската безработица в България и представя от младежи за младежи всички възможности за стажове, стипендии, платени младежки проекти по модерен и интерактивен начин в социалните медии. Техен ментор беше д-р Славейко Джамбазов, Изпълнителен директор на HTA.

Вторият отбор, който се класира с равен брой точки за първото място е MetaLbas Engineering със студентите от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Мария Енева и Николай Николов. Те имат амбициозната задача да популяризират темата за метаматериалите в България, които могат да правят невидими повърхностите, по-здрави конструкциите, по-гъвкави основите и още много, и тепърва ще навлизат в употреба, като по-щадящи природата и качествени заместители на изчерпващите се на нашата планета природни ресурси. 

 

2.) На второ място остана биотехнологичният стартъп ENTHELA отбор Foodilizer със студентите Ангел Христов, студент в специалност „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет и Мартин Недев, студент в специалност „Бизнес и предприемачество“ в Американския университет в Благоевград.

Те са се захванали с амбициозната задача да създадат биостимулант, на базата на бактерия, която се храни с азот, който да позволява на фермерите да заместят до 50% от употребата на азотни торове в земеделието, докато подобряват плодородието на почвата си без да губят от продукцията си. Те се класираха с впечатляващите 471 т. и според нас също заслужаваха и първото място. 

Техен ментор беше Виктор Пенев, Изпълнителен директор на Edamam, Председател на Stanford Club of Bulgaria.

3.) На трето място с 412 т. се класира отборът SPRI с идеята им за машина за 100% рециклиране и декомпозиране на соларни панели. Божидар Върбанов, студент в специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника” в Минно-геоложки универитет “Св. Иван Рилски” и Мирослав Иванов, студент в специалност “Електромобили” във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София спечелиха журито с подробен финансов план, прецизна схема на проекта и отлично представяне на идеята.

Техен ментор беше Милен Кадийски от Аурубис България.

4.) На четвърто място остана много силният отбор NextGen Quanta – с докторант Марияна Филипова, УНИБИТ, студентката Детелина Витанова, УНИБИТ, ученичката в 127 СУ „Иван Денкоглу“, Дина Рулева и студентът в Международния университет по приложни науки в Германия Дончо Филипов с готов проект за сертифициращи курсове за квантови технологии и експерти по финансова сигурност на бъдещето. 

ЖУРИТО

Журито, както всяка година, беше търпеливо, строго и справедливо. През 2024 г. на финала в състав: Борис Костадинов („Информационно обслужване“ АД), Виктор Серафимов (Американски университет в Благоевград),
Георги Баев (Военен университет „Васил Левски“), Даниел Джолев (UniCredit Bulbank), Десислава Бошнакова (НБУ), Димчо Димов (ТУ-София), Еленита Великова (УНСС), Елеонора Танкова (ВСУ), Елица Георгиева (Vivacom, част от United Group), Емануела Манолова (Аурубис), Иван Ангелов (СУ „Св. Климент Охридски“), Ираван Хира (Tiger Technologies), Мая Жекова (Лукойл), Пламен Павлов (Висше училище по телекомуникации и пощи), Росен Иванов (МГУ), Стоян Велев (SAPLabs България), Стоян Капралов (ТУ-Габрово), Филип Мутафис (Пейсера България), Христо Стоянов (ЕИФ).
 

КЛАСАЦИЯТА

Минималният брой точки в състезанието тази година беше 114, а максималният брой точки – 570. Ето и класацията на всички 9 отбора, явили се на финал

  1. Education+ и MetalLabs Engineering – 473 т.
  2. Enthela – 471 т.
  3. SPRI – 412 т.
  4. NextGen Quanta – 396 т.
  5. Credo – 390 т.
  6. Alpha – 388 т.
  7. Togeda – 385 т.
  8. Identity – 335 т.

ПОДКРЕПАТА

През 2024 година Академия за иновации се реализира с институционалната подкрепа на Представителството на Европейската комисия в България и финансовата подкрепа на Европейска инвестиционна банкаАурубис БългарияВиваком, част от United Group, NESCAFÉ® Dolce Gusto®ЛУКОЙЛКоника МинолтаПейсера БългарияИнформационно обслужване АД и др.

Проектът се организира в партньорство с 16 български университета и Съвета на Ректорите в България.

За допълнитена информация: office@innovationstarter.bgО

+