Skip links

д-р Леона Асланова

Изпълнителен директор, Иновейшън Стартър

Леона Юриева Асланова е български икономист и общественик с фокус в сферата на иновациите и образованието.

Корпоративната й кариера е свързана с бизнес развитие, маркетинг, продажби и иновации в големи и стартиращи компании. Основател е на Innovation Starter, първата специализирана агенция за иновации в България, на форума за иновации Innovation Explorer, в партньорство с бизнес изданието Капитал. И на “Академия за иновации” (най-голямото публично-частно образователно партньорство у нас, отличено с редица награди за образователен проект), което се организира съвместно с 15 университета в България, Представителството на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка и други водещи бизнес и неправителствени организации.
Преди да започне собствен бизнес е работила като Мениджър партньорски взаимоотношения в Мобилтел (А1), Мениджър Продажби в Инвестор.бг, Директор “Връзка с клиентите” в Нетуърк медиа, Маркетинг мениджър в M3 Communications Group Ltd и др.

Чрез агенцията си за иновации Innovation Starter е активна част от предприемаческата екосистема в България и е работила по редица инициативи за насърчаване на ранното младежко предприемачество, развитие на културата на иновации в България и университетското образование в тази сфера.

  • Посланик и член на международното и локално жури на Централно-европейски награди за предприемачество (Central European Startup Awards (CESA);
  • Член е на международното жури на Start4big Competition;
  • Ко-организатор е и член на журито на Gabrovo Innovation Camp (от създаването на формата);
  • Mентор във Female Founders Global Community (от създаването на организацията);
  • Ментор в Startup Live;
  • Член на Stanford Club of Bulgaria.

По образование е икономист и филолог.

  • Притежава докторска степен по Бизнес администрация от ВСУ „Черноризец Храбър“ и диплома за завършена мини MBA програма в академията на PwC.
  • Дипломирана е с отличие от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с бакалавърска степен по специалност Българска филология и магистърска степен по “Литературознание”.
  • Алумни е на програмата на Български център за предприемачество (BEC) – University Innovation Fellows от Института по дизайн на Станфорд (d.school, Hasso Plattner Institute of Design at Stanford) от 2018 г.

Автор е на книгата “Бъдещето е зад ъгъла. Мисли нататък. Поглед към иновациите в България” (2022 г.) Ползва свободно английски, руски и испански език и учи френски и италиански.

+