Skip links

Победител в Академия за иновации 2022 е отбор leARn!

За пръв път за 9 години конкурсът се печели от отбор ученици. Тава са Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж в София с идеята си за виртуално учебно съдържание, демонстрирана блестящо! Те спечелиха сърцата на журито с хъс, мотивация, амбиция и демонстрация наживо!

Големият победител, класиран на 1-во място през 2022 година е:

1. leARn – 406 т. (Първа английска езикова гимназия гр. София и Американския колеж гр. София)

leARn печелят 10 000 лв. за развитие на идеята си, предоставени от Европейска инвестиционна банка. Посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия. Предметни награди, предоставени от Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Второ място:

2. Vodoraslo – 404 т. (УАСГ)

На второ място се класира отбор Vodoraslo – Денис Иванов и Ванеса Стефанова бяха подготвени с прототип на биореактор с водорасли, който пречиства въздуха и показаха впечатляващи знания! Те са студенти в Университет за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), което също е прецедент за конкурса. Те печелят финансова награда в размер на 10 000 лв., предоставена от Българска банка за развитие. Пътуване до Европейските институции в Брюксел, предоставено от Представителството на Европейската комисия в България и предметни награди от Столична общинска агенция за приватизации и инвестиции.

Трето място:

3. Makalu – 367 т. (Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, гр. Пловдив)

И третия прецедент, на трето място, също се класираха ученици – Александър Палийски, Георги Колев и Мартин Щилянов, от математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив ще станат един ден световни финансови анализатори!

Класацията на всички отбори е както следва:

1-во място: 406 т. – leARn (Първа английска гимназия и Американски колеж)

2-ро място: 404 т. – Vodoraslo (УАСГ)

3-то място: 367 т. – Makalu (Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, гр. Пловдив)

4-то място: 333 т. – AUBG Laundromat (АУБ)

5-то място: 317 т. – CoffeeUp (НБУ)

6-то място: 295 т. – Plantopia (ТУ- София, МУ-Пловдив)

7-мо място: 286 т. – Чаршията (НБУ)

8-мо място: 276 т. – StudentMind (ТУ-София)

Общо 17 отбора достигнаха до менторите, 8 бяха допуснати до финал пред журито. Работихме с над 100 студенти в период от 3 месеца и:

  • Благодарим на менторите!
  • Благодарим на журито!
  • Благодарим на медия партньорите!
  • Благодарим на институционалните партньори и приятели на конкурса!

Заедно правим България най-доброто място за живеене в света!

Събитието се организира в партньорство с 14 университета, институционалната подкрепа на Представителството на Европейската комисия в България, Европейска инвестиционна банка, Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции и с подкрепата на Аурубис България, Софийска вода, част от Веолия, Нестле България и Кока-Кола България.

*Снимки от двата дена на събитието може да откриете във Фейсбук страницата на Innovation Starte

+