Skip links

10 години Академия за иновации! Най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори ще има своетo юбилейно издание.
Проектът е посветен на развититието на предприемачески умения на студенти и финансирането на техните първи бизнес идеи. През 2023 година ще се реализира за десета поредна година под формата на хакатон, в който български студенти оформят първите си бизнес проекти и разработват прототипи на идеите си.

Академия за иновации 2022

BULGARIA INNOVATION HACKATHON

03 ЮНИ - 04 ЮНИ 2022, СОФИЯ

ЗА ПРОЕКТА

Академия за иновации е най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори. Проектът развива предприемачески умения на студенти и финансира техните първи бизнес идеи. През 2022 година ще се реализира за девета поредна година под формата на хакатон, в който български студенти създават първите си бизнес проекти и прототипи.

Цел

Основната цел на Академия за иновации е да се превърне в изнесен център за споделено знание между университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига.

Исторически, проектът стартира през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2022 г. ще се проведе в национален мащаб, в партньорство с повече от 14 университетa и обучителни центрове:

 • 2014 – 220 (НБУ, СУ)
 • 2015 – 541 (НБУ, СУ, УНСС)
 • 2016 – 583 (НБУ, СУ, УНСС, АУБ, МУС)
 • 2017 – 600 (10 университета)
 • 2018 – 650 (10 университета)
 • 2019 – 700+ (11 университета)
 • 2020 – 812+ (14 университета)
 • 2021 – хибридно издание 350+ (14 университета)
 • 2022 – 380+ (14 университета)

Структура

Проектът е обособен в 3 основни модулa – 1/ менторство, 2/ създаване на знание посредством панел от сесии и материали за успешна реализация на идея, 3/ развитие на предприемачески и иновационни умения по време на фазата на прототипиране.

Резултати

В проекта са обучени над 4680 участници и повече от 737 екипа до момента, от които са стартирани и преминали над 15% предприемачески идеи като leARn, Vodoraslo, Vendy+, CheatBurger, HealthIt, EduBots, Your Sofia, CityIT, Adventure Squad, ParkNShare, StudyHub, Space Division, HubGround, OSimplants, WomanIcer, Цвете в епруветка и др.
Сред лекторите на събитието са били международни гости като Чарлз Ландри, авторът на концепцията за креативен град, Антони Христов, бивш арт директор в Pixar, Линзди Шилваши, Innovation Space Manager в Google и много други.

4680
Участници
737
Екипа

Награди за студентите

Наградният фонд през 2022 г. се състои от: В допълнение, предоставяме възможност за едногодишно менторство и включване в акселераторската програма на Innovation Starter Accelerator и допълнителна награда от екипа на Innovation Starter за хуманитарен проект, който адресира бежанската криза. Предметни и поощрителни награди ще бъдат предоставени и от други основни партньори на проекта. Ключови партньори на Академията са Представителството на Европейската комисия в БългарияЕвропейска инвестиционна банкаБългарска банка за развитиеСтолична общинска агенция за приватизации и инвестицииСофийска вода, част от ВеолияАурубис България, Нестле БългарияКока-Кола България.

Фейсбук страницата на събитието

Общи условия за участие

Регистрационна форма

Награди за проекта

 • Награда от Министерство на икономиката на РБ: национален победител в конкурс “Европейски награди за предприемачество” 2019 г.
 • Награда от Министерство на икономиката на РБ: национален подгласник в конкурс “Европейски награди за предприемачество” 2017 г.
 • Награда от Европейската комисия за проект, инвестиращ в предприемачески умения в студенти в България, 2016 г. и 2019 г.

Лектори

ЖУРИ

ПРОГРАМА

3 ЮНИ 2022. ДЕН 1

09:00
РЕГИСТРАЦИЯ НА ОТБОРИТЕ
10:00
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

Енея Георгиева, Член на Асоциацията на европейските журналисти и редактор в сп. FORBES България - водещ на събитието

Представител на Европейската комисия в България

 

Христо Стоянов, Регионален мениджър на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за България

 

Стефан Тъмнев, Изпълнителен директор на Фонда за капиталови инвестиции, част от групата на ББР

 

д-р Мария Христова, Главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции

 

д-р Леона Асланова, Изпълнителен директор на Иновейшън Стартър

10:45
ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ И СЪВЕТИ ОТ МЕНТОРИТЕ
11:00
СПЕЦИАЛЕН ГОСТ-ЛЕКТОР

Лари Биийл, Американски инвеститор и предприемач от Силициевата долина

11:30
СПЕЦИАЛЕН ГОСТ-ЛЕКТОР

Детелина Смилкова, Председател на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ)

12:00
ОБЯД И КРАЙ НА ДЕН 1

Старт на 24 часовия хакатон за прототипиране и валидиране на идеи. Отборите работят със своите ментори по завършване на презентациите си за Ден 2.

4 ЮНИ 2022. ДЕН 2

13:00
ОТКРИВАНЕ НА ДЕН 2

Инструкции за отборите

14:00
ПРЕЗЕНТАЦИИ ПРЕД ЖУРИТО
16:30
ОФИЦИАЛНО НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ
17:00
КРАЙ И КОКТЕЙЛ

НДК

пл. България 1

Победители

Контакти

Организатори

Институционални партньори

Основни партньори

В партньорство с университетите

Медия партньори

Асоциирани партньори

+