Skip links

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2017 – SOFIA INNOVATION HACKATHON

Live with Maya Tsaneva:

28 отбора иноватори от общо 110 регистрирани в първия ден на Академията за иновации – Sofia Innovation Hackathon хакнаха актуални проблеми и предизвикателства как да живее по-добре и СТОлицата да стане СУПЕР – с предложения с пробиви в медицината, как да пътуваме по-умно  и бързо в метрото, да работим в парка, София да има нов запазен знак, да обединяват хора в градски каузи, да се научим да живеем по-еко, по-качествено и по-дигитално.

 

От 28 отбора на полуфиналите 20 се осмелиха да представят проектите си пред 5 формации на журито! Един час по-късно (с цената на десетки изядени сладоледи с бира от Столично, изпити чаши Nescafe и много Рообарчета за енергия) журито избра четирима финалисти: 

  • Phil`s mind с проект за виртуална реалност за разчитане на данни от ядрено-магнитен резонанс в медицината;
  • CityIT – мобилно приложение с полезна туристическа и сервизна информация и услуги в София, GPS, аудио гид, визуално разпознаване на обекти;
  • Shift – разработване на иновативен биоматериал;
  • Adventure Squad – мобилно приложение, което да предлага възможни забавления след края на работния ден.

След директен вот победител стана отбор Phil`s mind със СУПЕР идея, която може да промени медицината далеч отвъд границите на София – апарат, който чрез виртуална реалност превръща изображения от ядрено-магнитен резонанс в 3D модел!

Петър Пеев и Пламен Минев от Технически университет София и СУ „Св. Климент Охридски“ получиха награда oт 10 000 лева от Mastercard, пътуване до европейските институции в Брюксел, предоставено от Представителството на ЕК в България, едногодишен безплатен хостинг от SuperHosting.bg, ръчно правени шоколадови бонбони от DeliFidelli.bg. Първите им подгласници, отбот Shift, спечелиха награда от 2000 лв. Отбор CityIT остана трети.

Mastercard награди изцяло дамския отбор Рейнджъри с умни часовници.

 

ЕТО И ИНТЕРВЮ С ПОБЕДИТЕЛИТЕ:

Петър Пеев и Пламен Минев от Технически университет София и СУ „Св. Климент Охридски“ – отбор Phil`s mind спечелиха Академия за иновации 2017. Те предложиха проект за виртуална реалност за разчитане на данни от ядрено-магнитен резонанс в медицината. Първото им интервю след победата е специално за блога на „Иновейшън Стартър“.

Поздравления за победата, Петър! Как ви дойде идеята?

От много време аз и Пламен мислихме върху идеи как да разрешим конкретен проблем на София, но видяхме, че много наши приятели всъщност са имали трудности при разчитането на данни от ядрено-магнитен резонанс в медицината. Понякога се е стигало и до ненужни операции. Затова се насочихме към това предизвикателство. Направихме проучване – видяхме, че има подобни разработки, но те не са достатъчно ефективни. Защо ние да не направим нещо в България, а не да бъде поредния аутсоурснат проект тук?Аз съм се занимавал с виртуална реалност. Искаме да отидем на специализирано обучение в бизнес инкубатор това лято, който се занимава с подобни проекти, за да разработим прототип. Сега това е възможно!

Какви бяха основните ви предизвикателства?

Те предстоят. Да разработим апарат, който да събира изображенията от ядрено-магнитния резонанс в 3D модел. И сега има такива, но не са достатъчно ефикасни. Предстои да разработим и алгоритъм за разпознаване на отделните части на тялото и оцветяването им, така че това да улесни лекарите. И разбира се, да направим прототип до края на август.

С кого ще работите?

Ще работим с Пламен и с нашия ментор Филип Янков от академията по програмиране, където се запознахме с Пламен – x8 Academy. Той ни подтикна да участваме и в Академия за иновации – Sofia Innovation Hackathon.

Какво беше най-ценното за теб от Академия за иновации 2017?

Най-ценното преживяване беше това, че се събрахме и работихме в екип – стигнахме до консенсус, видяхме, че можем заедно и повярвахме в себе си!

Какво би казал на студентите, които ще се включат в Академия за иновации 2018?

Колкото и да изглежда абсурдна идеята ви, не си казвайте, че няма да спечелите! Рискувайте, всичко е възможно! 

 

Наживо, за Иновейшън Стартър от НДК, на 30 и 31 май: Мая Цанева.

Снимки: Томислав Савов. 

Очаквайте да качим и всички презентации на лекторите от Академия за иновации 2017 скоро.

Снимки и от събитието можете да видите ТУК

+