Skip links

Вера Петканчин

Ентусиаст в градското градинарство

Вера Петканчин се занимава професионално с образование по предприемачество от 9 години. Част е от екипа на Джуниър Ачийвмънт България. Има огромен опит в дизайна на учебно съдържание, обучения за ученици и учители в най-различни формати и координацията на проекти.

Живо се интересува от всички теми, свързани с опазване на биоразнообразието, устойчив начин на живот, устойчива градска среда, устойчиво земеделие и строителство. В момента работи по създаването на учебен курс по зелено предприемачество за ученици от гимназиален етап и методология за преподаването му чрез използване на информационни технологии, като е главен координатор на международен проект, включващ пет държави.

Вера е дългогодишен доброволец в Коалицията „За да остане природа в България“ – обединение на НПО и граждански групи, което защитава българските защитени територии от неправомерни посегателства. В периода 2007-2010 г. е активно ангажирана в множество граждански кампании за защита на природата – кампания за недопускане на незаконно строителство в Национален парк Рила, анти-ГМО кампания, кампания срещу добива на шистов газ чрез фракинг и др. От 2010 г. експериментира с малка зеленчукова градина в задния двор на блока си в София. От 2013 г. участва в създаването на биоградина „Витоша“ в новия си квартал по местоживеене – местната общност там експериментира с различни техники на изграждане на билкови спирали, повдигнати лехи, хотели за насекоми, компостиране и цялостно оформяне на зеленото пространство като приятен кът за игра и почивка. Също от 2013 г. създава и се грижи за собствено насаждение от култивирани шипки близо до Габрово, реализирайки мечтата си да бъде биоземеделец. Целта е реколтата да се преработва в крайни продукти с основна съставна част шипката – шипково масло, безалкохолни напитки на основата на шипка, шипково брашно и др.

+