Skip links

ПОБЕДИТЕЛЯТ В АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2021 Е ПРОЕКТ VENDY+

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ ОТИВА В АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В БЛАГОЕВГРАД

КОИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ?

За осма поредна година с много настроение и позитивни емоции се проведе Академия за иновации 2021: Bulgaria Innovation Hackathon.

Събитието е най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори. Двудневният формат на Академията, състезание с елементи на програмиране и прототипиране, се проведе на 5 и 6 юни в Литературен клуб „Перото“ при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Тази година събитието се реализира отново в национален мащаб, в партньорство с над 14 университета. Най-изявените студенти от цялата страна представиха своите първи бизнес идеи чрез демо версии на проектите си. Прави впечатление, че вече те се подготвят изрично за кандидатстване в Академия за иновации и всяка година качеството на проектите се вдига.

Студентите се състезаваха за голямата награда от 10 000 лв., осигурена от Европейската инвестиционна банка и посещение на Европейските институции в Брюксел, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България.

Освен това победителите получават и възможност за едногодишно менторство и включване в акселераторската програма на Innovation Starter Accelerator, обучение по онлайн маркетинг в Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Един от победителите спечели и участие в акселераторската програма на фондация „Карол Знание“. Трите отбора на първо място получават и статия в бюлетина на фондация „Америка за България“.  

Големият победител, класиран на 1-во място през 2021 година е:

1. ПРОЕКТ VENDY+ С – 226 Т.

Vendy+ предлага лесен достъп до санитарни принадлежности и предпазни средства чрез създаване на вендинг машини. Първият им прототип работи в Благоевград.

Амбициозната цел на екипа е машините да бъдат поставени на достъпни места в различни населени градове, така че всеки човек да има бърз достъп до тях. Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова от Американски университет в Благоевград се стремят да допринесат и за подобряване на сексуалното образование и възпитание в България за юноши.

Второ място:

2. WIND OF CHANGE – 224 Т.

Проектът насочва вниманието към проблемът с намирането на работно място. Екипът, Цветомира Гяурова, СУ „Св. Климент Охридски“, „Стопански факултет“ и Мартина Георгиева, Нов български университет, „Маркетинг и реклама“, създава платформа в помощ на младежи без опит да намерят своята първа работа. Амбициозните студенти целят създаването на общност, чрез която младежи да обменят опит помежду си и да учат важни знания за своето кариерно развитие. 

Те получават и статия в бюлетина на Фондация „Америка за България“, както и специалната награда на Фондация „Карол Знание“ – включване в акселераторската им програма 2021, която е посветена на социалното въздействие.

Трето място:

3. BUMBAM – 218 Т.

Участниците в екипа, студентите от СУ „Св. Климент Охридски“ Симеон Калчев, „Икономика и финанси с френски език“, Илия Дечков, „Икономика и финанси с английски език“, Мили Иванова, „Стопанско Управление с немски език“, разработват платформа, която надгражда индустрията на коуъркинг пространствата. Тя дава шанс на всеки собственик на открито пространство или заден двор да го отдаде под наем на свободомислещи амбициозни млади хора.

Отборът, класиран на трето място получава грамота и статия в бюлетина на Фондация „Америка за България“.

Тази година партньорите на Академия за иновации от Европейската комисия награждават всички участници, като предоставя посещение до европейските институции в Брюксел за група от 20 души. По този начин печеливши са не само първите 3 отбора, а всички участници в Академията, достигнали до финал. Това са още, поделилите си четвърто място на финалите – OS Education със студенти от Медицински университет Пловдив, СУ „Св. Климент Охридски“ и Технически университет-София (199 т.) и отбор Get to Know със студенти от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ и Фонтис от гр. Русе (199 т.); и отборът на 5-то място – FemmePerium (163 т.) – със студенти от Американски университет в Благоевград и Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Изказваме своите искрени благодарности към всеки, който допринесе за реализирането на проекта. Благодарим на невероятните ментори, на генералните и медийни партньори, на талантливата водеща Енея Георгиева, на фотографа и оператора на видео заснемането на събтитието – Иво Анев, на приятелите на Академия за иновации и на всички съмишленици, с които заедно споделихме два вълнуващи и вдъхновяващи дни.

За поредна година Академия за иновации подкрепя развитието на иновативните и смели идеи. Силно вярваме, че ни очакват още много вдъхновяващи срещи с амбициозни и талантливи студенти от цялата страна.

ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!

Запис на цялата Академия за иновации 2021 може да гледате тук:

Ден 1
Ден 2 

А снимките са в страницата на събитието във Facebook ТУК
+